Fysieke en psychologische veiligheid gaan hand in hand

Interview met Sander Zwanikken van SEEFTI Consultancy

Tot voor kort lag bij veiligheid vooral de nadruk op fysieke veiligheid, dus op het voorkomen van ongelukken, letsel en gezondheidsrisico’s op de werkvloer. Gelukkig zien we ook dat er tegenwoordig steeds meer aandacht is voor psychologische veiligheid en welzijn op het werk, oftewel werkgeluk zoals dat bij VINCI Energies wordt genoemd.

Fysieke veiligheid

Bij fysieke veiligheid gaat het vooral om het zien van risico’s en het nemen van maatregelen en het opvolgen van veiligheidsvoorschriften. Daarnaast is er bij fysieke veiligheid ook veel aandacht voor het bevorderen van veiligheidsbewustzijn door veiligheid te bespreken tijdens onder andere toolbox meetings en werkoverleggen. Door fysieke veiligheid goed te borgen binnen een bedrijf kunnen werkgerelateerde ongelukken tot een minimum worden beperkt. Bovendien moet je als bedrijf voldoen aan de ARBO-wetgeving. Er zijn grote vorderingen gemaakt op het gebied van fysieke veiligheid maar wij zijn er nog niet, er gebeuren nog altijd ongelukken op het werk die voorkomen hadden kunnen worden.

Factoren waarmee in toenemende mate rekening gehouden moet worden bij veiligheid op het werk, zijn taalbarrières en cultuurverschillen. Zeker in technische beroepen en bij het inzetten van inhuurkrachten. Taalbarrières en cultuurverschillen kunnen op de werkvloer een grote impact hebben en veiligheidsrisico’s met zich meebrengen – vooral in internationale teams binnen de techniek, bouw, IT of product

“Psychologische veiligheid is een essentieel onderdeel van een gezonde werkcultuur en draagt sterk bij aan werkgeluk, betrokkenheid, innovatie, samenwerking binnen team en zelfs fysieke veiligheid. Het is dan ook een basisvoorwaarde voor een lerende organisatie.”


Sander Zwanikken SEEFTI Consultancy

Psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid op het werk betekent dat medewerkers zich veilig voelen om zich uit te spreken, fouten toe te geven, vragen te stellen en ideeën te delen zonder bang te zijn voor negatieve gevolgen. Het is een essentieel onderdeel van een gezonde werk cultuur en draagt sterk bij aan betrokkenheid, innovatie en samenwerking binnen teams. Psychologische veiligheid is een basisvoorwaarde voor een lerende organisatie. Zonder psychologische veiligheid kunnen mensen namelijk niet écht leren, feedback geven of ontvangen, of fouten gebruiken als springplank voor verbetering. Een gezonde werkcultuur is niet alleen goed voor het welzijn van de medewerkers, het levert bedrijven ook concrete economische voordelen op door lager verzuim, hogere productiviteit, lagere verloopcijfers, en hogere klanttevredenheid. Bovendien is, in deze krappe arbeidsmarkt, een goede werkcultuur met aandacht voor het welzijn van medewerkers en flexibiliteit ten aanzien van hybride werkvormen een enorme pre bij het aantrekken en behouden van medewerkers.

    .